Värmepumpar: är de verkligen lönsamma?

28 september 2020 william eriksson

Att frysa på vintern – nej tack! Förr i tiden hade man brasan inne. Det var ett ständigt jobb att skaffa och hugga ved. Men man gjorde det, annars var man illa ute. Elementet har ersatt brasan i de flesta hus och lägenheter idag. Man behöver inte längre hugga ved. Men det betyder inte att man slipper arbeta för sin värme. Elräkningen kan bli ordentligt hög när man vill ha det skönt på vintern.

Lösningen som många har kommit fram till är ganska rättfram. Värmepumpar. Du kanske också hade tänkt på detta. Men sen gick du in och kollade priset på en värmepump. Och priset på installationen. Du funderade på att spara lite grand genom att kanske fixa installationen själv. Du fick reda på att det måste göras av en certifierad installatör. Vid det här laget är det många som ger upp. 

Lönar det sig verkligen att skaffa värmepump? Svaret är olika för olika personer. Men för de allra flesta är det en klar fördel. Elementet drar mycket el för att generera värme. Värmepumpar tar energin som redan finns i naturen, gratis, och för in den till dig. Detta innebär i sig en ganska stor besparing. Men den känns inte av förrän om några år.

 

 

Investera i en hållbar apparat

Äger du ditt boende? Om du hyr, tänker du bo kvar där länge? Att installera en värmepump är en ganska stor investering som absolut lönar sig i längden. Förutsett att du valt rätt maskin, och att den blivit korrekt installerad, förstås. En bergvärmepump till exempel kan hålla i upp till 30 år. När det blir dags att byta har den betalat för sig själv många gånger om!

Behöver du hjälp att hitta rätt värmepump? Vänd dig gärna till en installatör av värmepumpar med dina frågor. Värmebolaget AB är ett exempel på ett sådant bolag.

Fler nyheter