Välj rätt mikrofon!
Oavsett om du ska sjunga eller spela ett instrument så är det bra att kunna skillnaden mellan de olika mikrofontyperna som finns. För sångaren är detta såklart extra nödvändigt, men även om du är instrumentalist och har planer på att spela in i studio eller stå på en scen.
Förut kunde man dela in mickarna i tre huvudkategorier, men nu på senare år har USB-mikrofonen blivit ett tillskott till ljudupptagningsarsenalen.
Oavsett vilket alternativ du landar på, eller om du behöver mer djupgående hjälp, så kan såklart DanGuitar assistera dig med just det du behöver.
1. Dynamisk mikrofon
Används framför allt till sång men deras karaktär gör att de även passar bra till gitarr och stora delar av ett trumset. De funkar mindre bra till mer djupa frekvenser, som från en bas eller en baskagge.
En annan fördel som de dynamiska mickarna här är att de är tåliga, och klarar av en hel del misshandel.
Ofta är de också relativt billiga.
2. Kondensatormikrofon
En fysiskt större mikrofon som behöver extern ström, så kallad fantommatning, från till exempel ett mixerbord, ett ljudkort eller batterier för att fungera.
Dessa är både fysiskt och ljudmässigt känsligare än dynamiska mickar. Med andra ord ska de hanteras varsamt och passar samtidigt utmärkt till sång, men även till mer basiga instrument.
3. Bandmikrofon
För den som verkligen vill ha ett vintagesound är bandmikrofonerna intressanta. Tekniken har funnits med sedan 1920-talet och är främst menade att användas till sång och stråkar. Ger ett varmt ljud.
Nackdelen är att bandmikrofonen, på grund av dess konstruktion, är väldigt ömtålig.
4. USB-mikrofon
Främst en smidig lösning för den som vill spela in demos eller podcasts. Ljudkvaliteten i dessa mickar kan inte mäta sig med de andra typerna av mikrofoner.
Detta är alltså en smidig lösning för enkla inspelningar, och kan via ett interface kopplas in till din mobiltelefon.