Välj rätt däck till bilen

26 juni 2020 Cecilia Olsson

Olika däck kan ha stor påverkan när man kör, bland annat på bilens styrförmåga och körkänsla. Det är därför viktigt att hitta rätt däck för bilen och de behov man har.

Däckets yttersta lager, däckmönstret, är oftast det som får ta emot mest påfrestningar. Ett vinterdäck till exempel, har ett däckmönster som är anpassat efter kallt och halkigt vägunderlag, racingdäck däremot har ett mönster designat för extremt höga temperaturer. Däckmönsterdesignen kan även variera väldigt mycket från tillverkare till tillverkare.

Radialdäck

De vanligaste däcken på marknaden idag är så kallade radialdäck, de har textiltrådar som går rätvinkligt mot däckets fälg, ner under slitbanan och sedan upp igen på andra sidan. Däcket är dessutom förstärkt med ett stålbälte under slitbanan som är delen närmast vägytan.

Denna konstruktion gör att däcket lättare kan anpassa sig efter ojämnheter i vägbanan. Radialkonstruktionen bidrar till mindre friktion vilket resulterar i att däckmönstret håller mycket längre.

Sommar- och vinterdäck

Från första december till trettioförsta mars måste man använda vinterdäck (eller likvärdig utrustning) på bilen när det är vinterväglag. Från första oktober till femtonde april (eller vid vinterväglag) får man använda däck med dubbar. Med vinterväglag menas snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Övrig tid ska man använda sommardäck, det går även att använda så kallade friktionsdäck men då måste man kontrollera att dessa klarar av bilens hastighetsindex-krav. När det kommer till vinterdäck kan man välja på dubbat eller odubbat (friktionsdäck) och de måste ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter. 

Besök en kunnig däckverkstad

Ska man köpa nya däck bör man välja de som är av hög kvalitet för att bilkörningen ska bli så säker och behaglig som möjligt. Däcktoppen AB säljer högkvalitativa däck i Göteborg från några av de bästa varumärkena på marknaden. Hos Däcktoppen kan de hjälpa till med reparationer, montering, balansering, däckbyte och även däckhotell. De kan såklart även hjälpa till att hitta de bästa däcken till bilen om man själv är osäker.

Fler nyheter