Städning är ett Sisyfosarbete

20 april 2020 patrick pettersson
Städning är ett Sisyfosarbete

Sisyfos var en kung av Korinth i den gamla grekiska mytologin. För att göra en lång historia kort, så fördes Sisyfos till underjorden, gjorde en deal med dödsrikets herre Hades för att komma tillbaka till övre jorden, höll inte sin deal utan hämtades ned till dödsriket ännu en gång. Där gjordes en ny deal: om Sisyfos kunde rulla ett stenblock uppför en kulle skulle han bli fri. Men varje gång han var på väg att lyckas trillade han och stenblocket rullade ned till kullens början och han fick börja om. Detta har myntat termen sisyfosarbete: ett arbete som alltså aldrig tar slut. Och är det något arbete som aldrig tar slut är det naturligtvis att städa.

 

Tillfälligt rent 

Visst, efter en ordentlig städning är det förstås rent och fint för en kort stund. Men du vet om att det inte kommer vara länge och om bara några dagar kommer du troligtvis behöva göra om allting igen på nytt. Damm sprider sig fortare än coronavirus och kläder, böcker, papper och prylar tycks ha en dragningskraft att hamna på soffor, stolar och bord i en enda faslig röra. Det går aldrig att få bort smuts och damm permanent. Det är tyvärr alltid tillbaka inom kort. 

 

 

Vardagsstädning, flyttstädning och kontorsstädning

Städning sker i många olika sammanhang. Den vanliga städningen, den som görs hemma bara för att hålla ordning och ha det snyggt, är såklart den vanligaste och mest påtagliga. Flyttstädning är en annan, och då måste du verkligen städa grundligt. Man tror att det aldrig ska ta slut. Arbetsplatserna ska också städas, det finns till exempel en stor marknad för Kontorsstädning i Stockholm i dessa tider (läs mer om kontorsstädning här: https://enrenarevardag.se/.) Du rullar redan dina stenblock hemma vecka ut och vecka in. Att städa och hålla rent är att vara Sisyfos personifierad.  

Fler nyheter