advertorial

​​För den som ska köpa nya fönster till huset finns det en hel del att tänka på för att det ska bli så bra som möjligt. Fönster är lite som husets ögon och för det bästa resultatet gäller det att välja fönster som passar till husets stil och arkitektur. Men det finns även andra val man måste göra och tänka på som material, kvalitet, underhåll, u-värde och pris. Praktiska saker som hur fönstret är hängt och öppnas har också stor betydelse.

Nya fönster kostar en hel del, men väljer man rätt fönster som passar fasaden och har lågt u-värde så bidrar fönsterbytet både till sänkta värmekostnader och ökat värde på huset. Till ett äldre hus eller ett hus i gammal stil passar det ofta bra med sidohängda fönster. I vissa fall kan det också vara snyggt med spröjsade fönster. Det kan vara bra att känna till att det ofta krävs bygglov för att byta fönster.

Sidohängda fönster i olika kombinationer

Det finns sidohängda fönster som öppnas inåt eller utåt. Inåtgående fönster kan vara bra om man bor högre upp, eftersom det gör det enklare att putsa och rengöra fönstren. Det fina med sidohängda fönster är den stora möjligheten att göra olika kombinationer och att det går att få sidohängda fönster med både en, två, tre eller flera rutor. En klassisk kombination som man ofta ser i lite äldre flerfamiljshus är två till tre sidohängda fönster ihop med ett liggande fönster ovan. 

Det lönar sig att satsa på fönster av bra kvalitet

Det lönar sig ofta att satsa på ett sidohängt fönster av gediget nordiskt virke och bra kvalitet. Träfönster av bra virke kan hålla hur länge som helst, bara man sköter underhållet som man ska. Men det finns också underhållsfria sidohängda fönster där träet på utsidan fått en skyddande beklädnad av målad aluminium.