Prostataförstoring är ett verkligt gissel

11 augusti 2019 jonas olsson
Prostataförstoring är ett verkligt gissel

Ungefär 50 % av alla män över 50 år och upp till 80 % av män över 80 år har besvär som beror på prostataförstoring. Man får svårt att kissa och störs av ideliga trängningar. Sömnen blir förstörd för att man måste gå upp på toaletten ideligen. Dagtid måste man alltid hålla reda på var närmaste toalett finns, eftersom det blir brått att hinna dit i tid. Godartad prostataförstoring (BPH) är med andra ord mycket vanligt, och det hindrar väldigt många män från att leva ett normalt socialt liv. 

Prostataförstoring kan åtgärdas utan operation

Många vill inte berätta om sina besvär utan drar sig hellre undan från resor och annat socialt umgänge. Man vill inte utsätta sig för en operation utan tiger och lider. Men det behöver man inte alls göra. Det finns annan medicinsk hjälp att få, som faktiskt bara tar cirka en kvart. Det låter otroligt, men det är sant. Det är en sorts värmebehandling som utförs av läkare och som tar bort den del av prostataförstoringen som trycker på urinröret. Man blir av med den vävnad som blockerar urinflödet, och själva ingreppet sker med lokalbedövning. Den här tekniken är inget nytt påfund, den har funnits i cirka 20 år, och den rekommenderas dessutom av SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering.

 

Fördelar med att slippa operation

Många, som använder RIK (ren intermittens katetrisering) eller KAD (kvarvarande kateter), kan efter värmebehandling bli av med sin kateter. Fördelar med behandlingen är annars att slippa sövning och sjukhusvistelse. En operation innebär ju alltid en förhöjd risk, till exempel för dem som använder blodförtunnande medicin. Prata med din läkare om möjligheten att istället få värmebehandling för din prostataförstoring. Det har visat sig ge samma fina symptomlindring som TURP, transuretal resektion av prostata. Det är ett bra tips, så att du får hjälp till förhöjd livskvalitet och god sömn. Kolla coretherm.com

Fler nyheter