Luft/Luftvärme pump har du nytta av året runt

14 november 2022 Staffan Ehrlin

editorial

Luft/Luftvärme pump har du nytta av året runt

I Sverige har vi under de senaste åren fått se hur elpriser mer eller mindre skenar och det har helt klart slått hårdast mot hushåll i södra Sverige. Luftvärmepumpar blir alltmer populära som ett alternativ till den traditionella elpannan. Luftvärmepumpstekniken använder luften utomhus för att generera värme som sedan överförs till huset. Fördelen med att använda en luftvärmepump är att det är ett mycket effektivt sätt att generera värme, och den kan också användas för kylning på sommaren.

Luft/Luft värmepump kan också användas för att kyla luften på sommaren. Pumpen tar ut värmen ur luften och den kylda luften kan användas för att kyla huset. Luftvärmepumpar är ett mycket effektivt sätt att kyla luften och de kan användas för att kyla rum som inte är anslutna till ett centralt kylsystem.

Luft/Luft värmepump

Ett grönt alternativ

Luftvärmepumpar är också mycket tysta och har ett lågt koldioxidavtryck vilket gör dem till ett perfekt alternativ för hushåll som är intresserade av att hjälpa till i den ”gröna omställningen”

Luftvärmepumpar finns i olika storlekar och kapaciteter. Pumpens storlek och kapacitet avgör priset. Luftvärmepumpar kostar vanligtvis mellan 10 000 och 20 000 kronor. Luftvärmepumpar kan spara pengar på din energiförbrukning och ett genomsnittligt hushåll kan spara mellan 5000 och 10 000 kronor per år, om du sitter med exempelvis direktverkande el i dagsläget. Luftvärmepumpar är en bra investering för ditt hem helt enkelt.

Men i och med att de har blivit så populära så är det också en lång leveranstid för dem just nu. Många har rustat inför vintern och förberett sig för ytterligare höjningar av elpriset. Ett tips är att inte vänta. Även om vi i dagsläget ser ganska milt väder framöver är det alltid bra att vara förberedd för kalla väder. Och det faktum att du kan nyttja din pump även på sommaren gör det vettigt att boka tid för konsultation redan nu.

Fler nyheter