Jakten efter ett lugn som alltid väntar i skogen

31 mars 2022 Mikael Barani

editorial

Vad som än händer i världen finns det en plats dit man alltid kan gå för att låta alla tankar bara rinna av en. För ute i skogen finns det där sammanhanget som tar en ur alla andra sammanhang.

Att vandra omkring bland granar, tallar, stenar och tuvor har en förmåga att skala bort allt det där som är ovidkommande. Alla de där sakerna som mest pockar på ens uppmärksamhet, utan att egentligen erbjuda någon sorts vinning i ersättning är sådant som vi gör bäst i att lära oss att släppa taget om.

En bro till lugnet

Vi lever trots allt i en värld som hela tiden kämpar om att vinna vår fokus. Alla notifikationer, annonser och all underhållning som gärna vill hålla oss kvar i sitt grepp i en tid då uppmärksamhet är likställt med pengar.
I en sådan era gäller det att hitta tillfällen, tillhåll och tillstånd då det inte alls finns några sådana frestelser.
För vi behöver tid då vi faktiskt inte gör något annat än bara är. Perioder i livet då jakten på nästa dopaminkick inte är något som vi strävar efter.

Jakt

På tal om just jakt så är det allt fler som under senare år har passat på att ta vapenlicens för just denna aktivitet, framför allt kvinnor. Kanske är det så att allt fler av oss inser att skogen, och aktiviteterna som den erbjuder, är en av våra sista utposter i vardagen där vi faktiskt kan få vara ifred. 

Det är härute, i lugnet med barren knastrande under fötterna, som vi finner stillhet. Det gäller även i sådana situationer då vi vandrar omkring i skogen med geväret över axeln. För jakt innebär tålamod, väntan och att samsas med andra om denna upplevelse.

Det är en brygga tillbaka till tider som flytt men som vi fortfarande kan hitta tillbaka till.

Fler nyheter