Husdränering kan rädda fastigheten från fukt- och vattenskador

31 januari 2021 Cecilia Olsson

En husgrund blir ständigt utsatt för fukt på grund av att det i marken runt och under huset finns vatten och lerjord. Genom att sätta upp stuprör kan man leda bort regnvatten från husgrunden men huset kan trots det drabbas av fukt- och vattenskador, det kan till exempel bero på att vatten från taket inte rinner tillräckligt långt bort. Ett sätt att lösa detta problem är att leda undan vatten med hjälp av husdränering. 

Vanliga dränerings metoder

Det finns några olika dräneringsmetoder, vilken som passar bäst beror på fastigheten, marken runt omkring och även andra förutsättningar. Det kan därför vara bra att prata med en professionell entreprenör om vilken metod som passar bäst för det aktuella huset. Till exempel kan man använda sig av dräneringsrör som läggs ut runt huset för att föra bort vatten från husgrunden till en särskild dräneringsbrunn.

Ett annat alternativ är att använda sig av en fuktskyddsmatta. Det är en matta som är uppbyggd av ’’pluttar’’ som man vänder mot källarens vägg och därmed skapar ett mellanrum mellan väggen och jorden, det gör att husgrunden kan torka. Det går också att använda sig av en Isodränskiva, det är en skiva uppbyggd av polystyrenkulor. Den har hög motståndskraft mot fukt och en relativt hög dräneringsförmåga, ytterligare ett plus är att den har bra egenskaper när det gäller värmeisolering. 

Hitta ett pålitligt företag som kan göra jobbet

Att utföra en husdränering är ofta ett stort projekt som kostar en hel del pengar, därför är det bra att anlita ett duktigt företag som kan utföra arbetet. Kollanda Grus AB är en etreprenadfirma med lång erfarenhet av att göra husdräneringsarbeten runt fastigheter. De utför alla typer av entreprenadarbeten för privatpersoner, företag, föreningar och organisationer. 

Boka en husdränering och undvik dyra skador på husgrunden, trots att det kostar så lönar det sig garanterat i längden.

Fler nyheter