Grå starr avhjälps fort

04 januari 2020 Lily Hansen
Grå starr avhjälps fort

Många personer över 60 år drabbas av katarakt, det vill säga grå starr. Ögats lins blir grumlig och man upplever att synen har försämrats. Ofta är det vid en synundersökning hos optikern som man upptäcker att något inte riktigt stämmer. Då avvaktar man med nya glasögon, och istället får man först komma till en ögonläkare, som kollar upp synfunktionen. Grå starr är en mycket vanlig åkomma, och den kan åtgärdas snabbt. Man opererar på cirka en kvart in en ny lins, som ersätter den gamla och grumliga.

 

Ögonläkaren är expert

Man får bedövning med ögondroppar och man kan också få en lugnande tablett, så man är avslappnad när operationen görs. Det går smärtfritt och snabbt att få den nya linsen på plats. Det är nästan känslan av löpande band-principen hos en ögonmottagning, eftersom det utförs så många operationer av detta slag. Ögonläkaren är expert på detta, och har daglig rutin vid att byta linser. En grå starr operation är ett rutinuppdrag för dem, men det räddar synen och ögonhälsan för så många människor. Länktips: https://www.lameramedical.se/grastarr/

 

 

Nya glasögon och perfekt syn

Man brukar först operera det ena ögat, och så bokar man tid för det andra ögat några veckor senare. Efter operationen ska man använda speciella ögondroppar och droppa sitt öga regelbundet. När det gått en tid provar man ut nya glasögon. Det finns också en annan typ av lins, som korrigerar synfelet så att man inte behöver glasögon. Du bestämmer i samråd med ögonläkaren vilket alternativ som passar bäst just för din syn. En operation av grå starr ger en så stor förbättring av synen att det upplevs som en glad överraskning. Gå inte och dra med ett synfel, utan kontakta ögonläkaren. Det är härligt att kunna läsa obehindrat, särskilt för en pensionär, som har möjlighet att studera tidningen i lugn och ro.

Fler nyheter