Fastighetsnät skapar enhetlighet

02 maj 2022 patrick pettersson

editorial

Ska du bygga nytt eller renovera en gammal fastighet? I dagens informationssamhälle bör du tänka på hur ditt datanät ska se ut i fastigheten. I dag är det lika självklart som att installera el och AV-system. Ett datanät är idag mer självklart än att ha fast telefoni indraget – något som snarare håller på att fasas ut.

Beroende på vad din fastighet ska användas till behöver ditt datanät se olika ut. Ska det vara ett bostadshus kan det behövas internetuppkoppling till alla rum. Är det ett hus med lägenheter behöver varje lägenhet vara separerad från de andra med en egen router. Ett fastighetsnät i ett bostadshus behöver tänkas igenom så att alla utrymmen nås av wi-fi.

Installation av datanät kräver god planering

När ett datanät ska installeras behöver det föregås av god planering. Det räcker inte att bara dra en datakabel fram till varje rum. Det måste vara genomtänkt var i rummet den ska dras. Eller om det behövs en kabel alls till det rummet.

Måhända räcker det med att det finns ett uttag i rummet bredvid. Det kanske till och med räcker med ett enda uttag på rätt strategisk plats i lägenheten. Därefter kan resten av behovet av täckning ordnas med andra lösningar.

 

datanät

Datanät i kontor och industri

När det handlar om datanät i kontorslokaler och industrier är det helt andra krav som ställs på ett datanät. Ofta är det fler funktioner som behövs, men koncentrerade på vissa ställen. I ett kontor behövs givetvis wi-fi med god täckning. Emedan i en stor industrilokal är behovet för just det inte så stort.

Både i kontorslokal och industrilokal kan ett datanät innehålla ett övervakningssystem som är kopplat till en molntjänst. Detta kräver extra stora resurser och en bra uppkoppling. Det samma gäller för ett avancerat brandlarm. Då är stabiliteten av datanätet av yttersta vikt.

Läs fler artiklar på våra andra sajter:

https://visstedu.se/

https://aktiv-fritid.se/

https://din-fritid.se/

https://familjehobby.se/

https://fritid-natur.se/

https://fritidsbloggaren.se/

https://hobby-bloggaren.se/

https://hobby-fritid.se/

https://hobbyknep.se/

https://hobbymannen.se/

https://hobbyochfritid.se/

https://hobbyposten.se/

https://vimedhobby.se/

Fler nyheter