Då blir trädfällning aktuellt i Skåne

17 juni 2021 jonas olsson

Du kanske tror att det finns mycket skog i Småland. Du har naturligtvis rätt i det. Småland är på många sätt skogarnas mästare, och de enda som troligtvis slår dem på fingrarna är väl de norrländska landskapen. Smålands sydliga granne, Skåne, har inte mycket att komma med. Där finns det mest barmark och åkrar. Nja, inte helt och hållet. Det finns en hel del skog och träd i Skåne också. Åtminstone så pass mycket att trädfällning i Skåne är ett riktigt yrke. 

Nu är det kanske visserligen inte alltid just ute i skogen som arborister och trädfällare arbetar som mest. Där ute har naturen ofta sin egen gång. Men det finns träd även inne i Skånes tätorter. Träd som riskerar att skada bebyggelse, infrastruktur och kanske till och med människor om naturen får ha sin egen gång och träden tillåts rasa med egen kraft. Exempelvis på grund av ålder eller när det blåser upp till ordentlig storm.  

 

Då ska du ropa ”timber”

Därför måste ibland människan kliva in och ta trädets makt ifrån dem själva, vädret eller andra naturliga orsaker. Det vore förstås katastrof om träd som ligger i riskzonen tillåts välta över ett hus och orsaka förödande skador. Eller att ett träd som angripits av röta eller andra sjukdomar sprider vidare dessa till sin omgivning. Kan människan gå in och förebygga detta så är det också ett ansvar som vi måste ta på stort allvar. 

Det finns en charm i att låta naturen ha sin gång. Så är det. Men ibland kan du som sagt inte låta träden falla av sig själva. Att fälla ett träd är såklart en sista utväg. Träd ska alltid respekteras. Men om de nu måste fällas så kan du åtminstone passa på att ropa “timber” för full hals medan de trillar omkull. Det känns som någonting du skulle vilja göra.  

Fler nyheter